Annons:
Etikettlisasekonomi
Läst 304 ggr
lisas-ekonomi
2020-08-11, 19:19

Hur påverkar ett husdjur livet?

För alla djurälskare kan husdjur vara en viktig del av familjen. Det är viktigt dock, oavsett hur mycket du älskar djur, att se till att du är medveten om alla för- och nackdelar att faktiskt introducera dem till ditt hem och till ditt liv. Detta handlar det här inlägget om.

Borde jag skaffa en hund?

Fördelar: Hundar är extremt kärleksfulla och lojala. Oavsett mängden omsorg, uppmärksamhet och tillgivenhet du lägger i en hund, får du tillbaka tiofaldigt. Hundar är vanligvis lätta att träna, och de älskar sina ägare för deras beröm och uppmärksamhet. Om du har gott om tid och om du vill komma i form då är en hund ett bra alternativ. För att du kommer att gå för en hel del promenader på morgonen och kvällen.

Nackdelar: Om du inte har mycket tid, då är en hund inte husdjuret för dig. Det är viktigt att kunna sätta åt sidan en betydande andel av din tid till din hund och du behöver ta honom eller henne på långa, frekventa promenader och lägga masssor av tid med att träna din hund. Hundar känner sig också mer ensamma än en massa andra djur gör, och att lämna dem ensamma för lång tid kan leda till katastrof, Min farbror upptäckte det när han kom hem från jobbet och halva badrumsdörren var borta!

Ska jag skaffa en katt?

Fördelar: Katter är mycket självförsörjande och oberoende, vilket innebär att om du är en ganska oberoende person som gillar att ofta spendera tid ensam, kan det vara husdjuret för dig. Katter kan vara lekfulla och underhållande - ett liv med en katt är aldrig tråkigt, och de är ofta väldigt tillgivna och älskande. Du kan ha en inomhus eller en utomhus katt, och du behöver inte gå ut med dom på promenader, vilket betyder att all tid du skulle ha spenderat på en hund kan du lägga på annat. Katter är utmärkta kamrater, och de är särskilt bra sällskapsdjur för gamla människor, som kanske inte har tid och ork för en hund utan som mest söker sällskap på kvällar och helger. Detta är varför katt är ett perfekt djur för mig.

Nackdelar: Katter kan ofta vara oförutsägbara, vilket innebär att när du vill ha lite kärlek från dem, är de inte alltid särskilt tillmötesgående. De är inte alls lika lätta att träna som en hund är, fastän deras personligheterna varierar enormt och vissa katter är lättlärda. De tenderar ofta att fånga fåglar och möss, vilket ibland kan vara användbart, men det kan också vara mycket upprörande om de tar dem in i huset. Särskilt om du inte bor på landet. Min mammas katt gör detta ofta, hon har fått två döda fåglar bara de senaste veckorna. Lyckligtvis för mig så kan inomhuskatter inte göra det, även om de ibland ger mig enorma spindlar som jag inte är alltför imponerad av. 

Ska jag skaffa en fisk?

Fördelar: Fiskar är vackra. En akvarium är full av härliga ljusa färger och du kan spendera mycket tid att titta på din fisk simma runt. Du behöver inte spendera tid att gå med din fisk på promenader (uppenbarligen). Det är ett sött sällskapsdjur som inte kräver större uppoffringar, och det är betydligt billigare och enklare att utfodra dem. Fisktillbehör är ofta roligt att köpa. Min farmor har haft fisk i flera år nu och jag tror att det är bra husdjur för äldre människor så länge de har någon som kommer och hjälper dem rensa ut akvariet. Min farmor har vant sig vid alla deras olika personligheter och älskar att bara titta på dem simma runt. 

Nackdelar: All specialutrustning du behöver, fisk är faktiskt dyrare att ha  än du kanske tror. Du måste också ägna gott om tid att rengöra akvariet och se till att de har bra kvalitet levnadsvillkor. De är också inte de mest underhållande och interaktiva av sällskapsdjur. De kan också dö mycket snabbt om de inte blir omvårdade. Naturligtvis bör du ta hand om alla husdjur så bra som du bara kan, men fiskar är särskilt knepigt enligt mig.

Annons:
Upp till toppen
Annons: